Cine e mirunata și care e povestea ei?

Interviu cu miruna puiu, colegă de scenă cu tea, despre transmiterea unui mesaj și relația cu fanii

Miruna Puiu sau Miru sau una dintre ”Turturelele” Dirty Shirt, m-a primit în căldurosul ei apartament, la o ceașcă de ceai și mi-a acordat un interviu care a părut mai mult o discuție cu și despre muzică, așa ca de la o pasionată de muzică la un artist. Primele întrebări au fost destul de banale, dar cu cât am vorbit mai mult, cu atât a devenit discuția mai profundă.

broken image

 

broken image

Eu: Care este pentru tine o definiție a muzicii? Cum vezi tu acest tip de artă?

Miru: Cred că muzica poate fi, de cele mai multe ori, un refugiu sau un lucru de care poți să te prinzi și să trăiești într-o realitate nu doar a ta, dar poate reprezenta si o exprimare a bucuriei pe care o simți.

Eu: Consideri că există alt tip de artă care poate înlocui muzica?

Miru: Nu cred neapărat că muzica este mai importantă și nu cred că ea trebuie înlocuită de un alt tip de artă. Toate tipurile de artă transmit emoție și sunt distincte. Depinde și de omul care face artă . De exemplu, un om care face pictură poate să simtă exact același lucru pe care îl simțim noi când facem muzică.

Eu: Cum crezi că te-a afectat pe tine în mod pozitiv muzica și viața de artist la nivel personal? Poți să dezvolți puțin?

Miru: În primul rând, am început să cânt de pe la 14 ani și, fiind o vârstă destul de fragedă ,am început destul de repede să cunosc oameni noi și foarte multe zone din sfera asta artistică.

Cred că, clar muzica îți dezvoltă creierul într-un mod mult mai bun decât o face o materie de la școală, de exemplu. Consider că muzica poate stimula creierul mai bine chiar și decât pictura sau teatrul, cel puțin așa a fost în cazul meu. Dar asta se datorează și faptului că nu fac nici teatru și nici pictură așa că eu îmi exprim sentimentele și emoțiile cu ajutorul muzicii.

Eu: Ce ai făcut sau ce crezi că ai fi făcut dacă nu ai fi fost în Dirty Shirt ,dacă nu făceai parte din această familie mare?

Miru: Păi, în primul rând, nu cred că eram atât de happy dacă nu făceam parte din grupul ăsta. Înseamnă foarte mult pentru mine și a contribuit mult la ceea ce sunt astăzi ca adult. Dacă nu eram în Dirty Shirt, probabil că eram în publicul lor, dar am avut noroc foarte mare să îi întâlnesc pe băieți și să mi se îndeplinească visul de a cânta pe scene mai mari decât credeam eu că o să pot să cânt vreodată .

Eu: Făceai ceva înainte pe plan muzical? Înainte să intri în Dirty Shirt?

Miru: Da. Eu cu Alexa, cealaltă colega a mea din backing vocals, am avut prima noastră trupă undeva când ea avea 13 sau 14 ani și eu și 15/16 . Ne-am format, să zic, o trupă mică într-un oraș mic și nu credeam vreodată că o să ajungem să fim cunoscute, dar am ajuns să scriem și 2-3 albume. Ne-au susținut părinții, fapt ce a fost foarte important. Am avut susținere și din partea comunității; am primit sală de repetiții și multe altele. A fost un start bun, dar am avut și ajutorul de care aveam nevoie. Asta cred că e foarte important la orice artist: să aibă un start bun, să aibă susținere, dar și din partea fanilor, chiar dacă sunt la început de drum. Dacă îți dă un boost că faci ce trebuie și că e ok să continuie și că faci un bine și transmiți cum trebuie un anumit mesaj,inevitabil vei vedea muzica ca pe un fel de terapie sau coping method .

Eu: De ce consideri că muzica poate să fie un mod de coping ?

Miru: Păi, de foarte multe ori poți să te descarci prin muzică. Poți să-ți deschizi sufletul și să gândești într-un alt fel dacă asculți muzică. Nu știu, am impresia că muzica îți trezește alte senzații în tine spre deosebire de orice altceva. Adică, te
poate face să simți indiferent dacă ești bucuros sau trist. Are un impact
foarte mare asupra ascultătorilor, îți induce o stare cel puțin specială.

Eu: Ai dreptate! Și că tot veni vorba de artă și artiști (despre asta am vorbit până acum, de altfel),cu ce artiști ai colabora, dacă ai avea vreodată șansa?

 

Miru: Să colaborez cu vreun artist care ar fi ceva mai wow ? Hmmm...tot timpul mi-a plăcut de Marlyn Manson cred că cel mai mult în varianta lui feminină (in this moment), dar asta mai mult pentru show, iar dintre artiștii pe care i-am văzut live, de exemplu, la Hellfest , Bring Me the Horizon.
Mi s-a părut cel mai bine punctat și pus în scenă show pe care l-am văzut la un festival de genul.

 

Eu: Ai vreo amintire semnificativă din timpul concertelor sau o performanță care ți-a rămas așa în minte întipărită foarte bine,foarte pregnant?

 

Miru: Da. Am avut un concert la un moment dat cu Dirty Shirt la Arenele Romane și Rini și-a aruncat în public microfonul ( din greșeală, bineînțeles). Toată lumea se simțea super bine și am văzut că a rămas fără microfon și nu se mai auzea nimic, iar Robi, celălalt solist era disperat și se uita la mine pierdut și m-a rugat pe mine să cânt .Am fost super mândră că după ceva timp, după ce am scos înregistrarea de la Arenele Romane, că nu și-a dat nimeni seama de asta . De faptul că, acolo nu cânta Rini, ci eu.

Eu: Ce tare! Cumva ai imitat vocea lui!  

Miru:Exact!

 

Eu: Acum sunt curioasă: Ce sfat ai da persoanelor care vor să se apuce de muzică sau care au deja o trupă?

Miru: Sfatul meu este să-și găsească, în primul rând, stilul și să facă ceva original. Să facă ceva ce simt, adică să nu încerce să copieze un band sau un sound. Nu prea mai poți să faci mare chestie dacă vii cu elemente care s-au mai făcut deja. E foarte important să scrii ceva al tău, cu cover-urile nu știu dacă mai faci
ceva neapărat, doar dacă le faci puțin mai originale. Sunt foarte multe
persoane care fac deja asta. Poate fi un start pentru tine ca trupă nouă. Poți
însă să începi să faci nimicuri dacă vrei să intri cu ceva pe piață și să
atragi un pic atenția asupra ta, iar apoi poți să promovezi compoziții proprii.

 

Eu: O întrebare care ar fi trebuit să vină poate mai devreme un pic: ce te-a făcut să alegi muzica în sine? De ce muzică și de ce stilul acesta și nu orice altceva?

Miru: Nu cred că am ales eu muzica, cred că ea m-a ales pe mine, în sensul că am început să cânt de mică. Nu știam neapărat ce înseamnă muzica sau ce pot să transmit prin muzică sau care e treaba cu ea. Știam doar din partea părinților că avem voce și eu și soră-mea.

Cântam la toate deschiderile de an școlar la grădi , peste tot și, știind că avem,
acest talent, am încercat să facem ceva cu el. Am întâlnit niște băieți care
aveau nevoie de o voce la un band de cover-uri și cred că a durat vreo jumătate
de an până ne-am dat seama că nu ne place să cântăm nimic din cover-uri, adică
nu exprimă nimic, chiar dacă cântam bine acele cover-uri. Așa că am început să
vedem cam care ar fi stilurile pe care putem să le cântăm și care ni se și
potrivesc mai bine. Degeaba știi să cânți manele dacă nu le transmiți; degeaba
știi să cânți rock, dacă nu transmiți, deci trebuie să și știi să transmiți muzica pe care o cânți.Clar o să se vadă care e stilul tău și în care te simți mai confortabil.

Eu: Simți că ați reușit ca trupă să faceți o schimbare în viața anumitor tineri sau în ce înseamnă tineretul zilelor noastre/gen Z cum s-ar spune?

Miru: Cred că tinerii au nevoie și de alte stiluri de muzică în viața lor sau cumva să le fie pusă muzica în față cu un alt fel de concept. Noi avem mai multe stiluri și de aceea și cântăm ceva atât de original, pentru că toți am pus câte un pic din noi în muzica pe care o producem . De exemplu, dacă ascultăm muzică electronică găsim elemente din ea pe care să le introducem în muzica rock și care să se potrivească. Muzica noastră transmite un mesaj pozitiv, așadar cred că inspirăm tinerele generații.

 

Eu: Asta mi se pare foarte tare! Așa ca o ultimă întrebare: simți că ați lăsat ceva în urmă pe baza a ce ați făcut până acum? Simți că ați venit cu un impact prin intermediul muzicii voastre?

Miru: M-am tot gândit că ar trebui să să fie o chestie care să încurajeze. Adică tot ce facem noi ar trebui să încurajeze tinerii din ziua de astăzi să se apuce de muzică. Încă mai merge, dacă pui destul suflet și dacă găsești oamenii potriviți. E foarte fain să-i găsești să faceți ceva fain împreună. Chiar cred că tinerilor noștri
ascultători le-am dezvoltat ,în primul rând, ideea de un alt stil de muzică și
cred că muzica noastră transmite un mesaj pozitiv. E o muzică care adună
oamenii să se distreze, care poate să-i facă să zâmbească, să râdă și să se simtă bine că au venit la un concert.Consider că aerul pe care îl trimitem noi e diferit față de alte vibe-uri sau, cel puțin de alte trupe pe care le-am ascultat sau le-am văzut live. Cred că îți rămâne ceva acolo în minte și că vrei să ne mai asculți sau că s-a rămas cu ceva de bine legat de noi după un concert.

 

Eu: Da! Pot confirma că mă simt foarte bine atunci când plec de la un concert. Dirty Shirt îmi dă așa o energie și simt că mai vreau. Parcă aș asculta non-stop! În sensul ăsta, cel puțin personal, pe mine mă ajută foarte mult muzica voastră,
mai ales atunci când am momente în care n-am deloc energie și vreau să am acel boost.

Miru: Asta este și ideea! Vrem să transmitem din ce în ce mai multe și vrem să continuăm cu vibe bun. Credem că e o chestie foarte faină pe care noi o transmitem publicului și tinerilor și cred că prin stilul nostru reușim mereu să facem pe toată lumea să se simtă bine.

 

Eu :Cam astea au fost întrebările! Mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat!!

Miru: Cu mare drag!!!

Muzica unește suflete și oameni. Noi, ascultătorii, îi inspirăm pe artiști să nu renunțe niciodată la procesul creației, iar ei ne răsplătesc cu prestațiile pe care le au, and I think that's beautiful! Aceasta a fost conversația cu Miruna Puiu, prietena și artista din trupa Dirty Shirt, iar eu am fost Ruxy, The sm(ART) Stalker și sper că ați savurat acest interviu la fel de mult ca cel de data trecută. See you next time!!!!