Un artist...altfel

Interviu cu Sergiu Corbu Boldor, un artist „Din altă lume”

Muzica reprezintă o oglindire a sufletului, un fel de evadare din cotidian și totodată un mod de exprimare accesibil pentru toată lumea ce te poate purta în lumi diferite și universuri neîntâlnite până atunci. De-a lungul celor 20 de ani de existență am avut ocazia să intru în contact cu numeroși artiști, asemenea celor două „ Turturele” din interviurile anterioare, fiecare având stiluri unice de a îmi încânta sufletul și inima. Pe unii doar i-am ascultat, pe alții i-am și felicitat și am reușit să stau cu ei la povești.

Așa am ajuns să stau de vorbă și cu Sergiu (Corbu, așa cum îl cunoaște comunitatea care îl ascultă), un artist complet, inventiv, cu o muzică aparte, profundă, ce mi-a indus o stare de visare și de meditație, pe care el o numește „Starea 23”. 

Țin să menționez, înainte de a intra în pâinea subiectului cum s-ar zice, că tot ce veți citi, a stat și a prins praf în drafturile mele de pe computer și a ajuns în revista concepută de o prietenă pentru un club de jurnalism, deci nu a văzut lumina zilei în adevăratul sens al cuvântului. Interviul l-am luat în februarie 2020, fix înainte de pandemie, a început ca un proiect de liceu, dar mi-a plăcut atât de mult încât am zis că ar fi chiar păcat să nu ajungă pe blog.

Acum că am clarificat cum stă treaba, urmează să aflați: Cine este Corbu, totuși?

Știu că s-a născut la Hilda, în județul Sălaj și este violonist și interpret, adept al muzicii folk-rock în mare parte, ce a avut colaborări cu trupe îndrăgite ale acestui gen, precum Pheonix, Hara sau chiar și Dirty Shirt despre care am tot pomenit în interviurile anterioare. Corbu nu e doar numele său de scenă, ci și numele formației CORBU un concept ce vine în continuarea trupei „Ad-hoc”.

Toată ființa lui mi-a ridicat mai multe semne de întrebare, deoarece nu cred că am mai întâlnit un astfel de artist până acum( ancorat într-o lume complexă, dar un om simplu și foarte spiritual care trăiește într-o strânsă conexiune cu Dumnezeu și absolut).

Interviul cu acesta, acceptat cu promptitudine, am onoarea să-l expun aici, în scris:

broken image

EU: Îl avem aici pe Sergiu Corbu Boldor, un artist complet,aș putea spune, deoarece ascultătorii care îi gustă muzica sunt transportați într-o lume transcedentală. Sergiu, urmează să îți adresez câteva întrebări, așa cum știi de alfel, dar înainte de asta doresc să îți mulțumesc că mi-ai acceptat invitația.

Sergiu: Cu mare drag!

EU: Ce te-a determinat să dai numele de CORBU acestui proiect?

Sergiu: În primul rând, acesta este numele de fată al lui maică-mea, este nume din familie pe care l-am moștenit mergând mai departe. Corbul este un simbol celebru, ce se bazează pe niște contradicții pe care ne bazăm și noi cu acest proiect, și cu tot conceptul din spatele CORBU.

EU: Asta este foarte interesant! Nu m-aș fi gândit la asta până acum! Din câte am observat, tu încerci să induci ascultătorii într-o anumită stare pe care o numești „ Starea 23”. De la ce vine acest concept și la ce te-ai gândit prima oară când ai creat „Starea 23”? Nu știu dacă este o creație proprie sau ai descoperit-o undeva...

Sergiu: ,,Blana Con Dios- Starea 23”, așa se numește de fapt. Spectacolul despre care vorbim a pornit de la numărul 23, care a apărut în mod obsesiv în jurul nostru. Desigur că, văzându-l foarte mult, l-am și testat. Dacă îți pui în minte să vezi 15, vei vedea 15. În cazul meu, nu funcționează. Partea cea mai interesantă în toată faza cu 23-ul este că pare să le apară mai multor oameni cifra aceasta, iar pentru toți
simbolizează ceva oarecum diferit. În mare, este vorba de un număr al
libertății. Cei mai mari sportivi din lume poartă pe tricouri numărul 23; ADN-ul uman are 23 de cromozomi; evenimente foarte importante în istorie s-au întâmplat pe data de 23... Eu personal, iau acest lucru ca pe o confirmare de la Divinitate: dacă îmi apare cifra 23 când plec de acasă, sunt liniștit. Cam de acolo a pornit Starea 23.

EU: Acum că am lămurit acest aspect și dacă tot ai menționat proiectul muzical ,,Blana Con Dios”, ce ne poți spune despre acesta? Știu că ai avut un turneu recent,dedicat lui Brâncuși. (februarie 2020)

Sergiu: Ei bine, acesta este un spectacol de sine stătător catre funcționează liber. Când ne pregăteam de turneu, ne gândeam cu ce concept să venim. Astfel, ne-am dat seama că ziua de naștere a lui Brâncuși se potriveșe cu perioada turneului nostru și nu întâmplător s-a terminat pe data de 23.
Spectacolul nu este special dedicat lui Brâncuși, ci este un concept CORBU,colega mea Luiza Mitu fiind cea care gândește proiectul nostru, eu sunt cel care cântă . Astfel, am personalizat spectacolul cu tema ,,Brâncuși”. Acest spectacol este mult mai recomandat celor ce vin să-l vadă live.

EU: Da, normal! Pentru că atunci emoția este mai puternică și se transmit mai multe!

Sergiu: Starea se poate transmite doar live. Prin telefon, internet sunt alfel de stări.

EU: Tocmai de aceea trebuie încurajați oamenii să vină la concertele tale,căci doar așa poți să transmiți ce vrei cu adevărat.

Sergiu: Obligatoriu! Și nu e important aspectul ăsta doar pentru mine, ci pentru orice moment artistic. Totul trebuie consumat live, altfel vezi un alt produs...o altă stare.

EU: Tot în legătură cu artiștii, eu am auzit că ai mai avut colaborări cu trupe din domeniul folk/rock. Ce îmi poți povesti despre asta? Ce experiență de acest gen te-a marcat?

Sergiu: În primul rând, cea mai frumoasă experiență este pur și simplu faptul că i-am întâlnit, că am avut ocazia să colaborez cu idolii mei. De fapt, toate trupele cu care am colaborat sunt trupe care mi-au plăcut foarte mult și care m-au format ca muzician. Iar apoi, o chestie foarte importantă pe care am urmărit-o,am și studiat-o, sper, într-un mod cât se poate de productiv, sunt învățăturile pe care le-am primit de la fiecare artist pe care l-am întâlnit. Trupe precum Phoenix, Partizan, Celelalte Cuvinte sau Hara sunt oameni cu o experiență vastă și
impresionantă, care dintr-o simplă anecdotă,au ce să transmită, ce să te învețe și pleci deja îmbogățit cu informații. Acesta este cel mai important lucru din colaborările astea...experiența pe care mi-au oferit-o.

EU: Total de acord cu tine!! Acum, ca o ultimă întrebare pe care vreau să ți-o adresez, mai există și alți artiști cu care dorești să colaborezi pe viitor? Alte proiecte pe care urmează să le faci?

Sergiu: Da, bineînțeles! Eu, ce-i drept, am oprit pentru o perioadă colaborările, deoarece am vrut să mă dedic proiectului CORBU, lucru care s-a și întâmplat de altfel, dar, referitor la colaborări, mai colaborez în prezent cu Hara, de exemplu, mai caborez cu niște artiști din cadrul Operei Naționale din București, iar în prezent lucrez și cu un artist din domeniul techno. Sunt curios ce va ieși din colaborările astea!

EU: Iar ca idee, ce sfaturi ai da în legătură cu arta? Cum ar trebui să vadă oamenii arta, cum ar putea să se exprime prin artă ș.a.m.d?

Sergiu: În primul rând, recomand foarte intens socializarea artistică,socializarea culturală și implicarea. De exemplu, voluntariatul este un lucru extraorinar de util.

EU: Da, asta clar!

Sergiu: Să te implici de exemplu, voluntar la un festival, chiar dacă ești pictor sau sculptor. Să vezi cum se desfășoară, cum se pregătește un grup de artiști pentru un eveniment. Apoi, e important să-și exerseze lipsa barierelor psihice, pentru că arta e artă și atât! Iar arta cuprinde diverse segmente: muzicale, pictură, desen etc. Dar arta în sine este nelimitată și le cuprinde pe toate. Asta vreau să recomand oamenilor: să le testeze pe toate!

EU: Ok. Acestea au fost intrebările mele și îți mulțumesc că ai vorbit cu mine, mă bucur foarte mult că am venit la concertul tău și că ne-am cunoscut personal. Eu îți urez mult succes în continuare în tot ceea ce faci, în proiectele tale, deoarece indiferent de ce cred cei din jurul tău, este important modul în care vrei tu să te exprimi cu adevărat, prin artă.

Sergiu: Mulțumesc de invitație, de gânduri și promit că voi încerca mereu să mă exprim cât mai sincer posibil!

broken image

El a fost Sergiu, un artist cu adevărat unic care merită ascultat de mai multă lume și descoperit, iar acum că ați ajuns la sfârșitul articolului și v-a plăcut de el, vă invit să o faceți! Eu mulțumesc mult că mă urmăriți, iar până data viitoare, mult spor și inspirație vă doresc! Nu uitați să consumați artă în continuare!!